Dit artikel verscheen in het NRC Handelsblad van 21 mei 2011.

In NRC Handelsblad van 18 mei kunnen we lezen dat minister Opstelten onderzoekt of verdachten gedwongen kunnen worden versleutelde bestanden te ontsleutelen met celstraf in het vooruitzicht als ze dit niet doen. Dit is een uiterst onnozel idee. Het maakt namelijk iedereen die iets versleutelt verdacht, helpt niet tegen de zware criminelen en is nog moeilijk te bewijzen ook.

Allereerst is het in ons land zo dat eenieder onschuldig is voor de wet totdat hij veroordeeld is. Met de decryptieplicht worden verdachten al door de politie veroordeeld voordat ze voor het gerecht komen. Er wordt immers standaard van uitgegaan dat iemand die data versleutelt wel kwade dingen zal doen. Het is in een rechtsstaat ook zo dat een verdachte niet bij hoeft te dragen aan zijn eigen veroordeling, wat met deze regeling dus wel moet.

Daarnaast helpt het niet tegen echte kwaadwillenden. Stel je eens voor dat jij versleutelde bestanden op je computer hebt die je twintig jaar cel zouden opleveren als de politie ze in handen kreeg. Echter, weigeren je sleutel af te staan geeft je enkel twee jaar cel. Wat zou je doen? Je moet er dus van uitgaan dat alle versleutelde bestanden extreem strafbaar zijn en op het niet afstaan van de sleutel een gigantische celstraf zetten wil je echte criminelen laten meewerken.

Voor sterke versleuteling geldt dat de versleutelde gegevens niet te onderscheiden zijn van willekeurige gegevens. Dat betekent óf dat alle data die willekeurig ogen verdacht zijn óf dat het nooit te bewijzen is dat een bepaald bestand een versleuteld bestand is. Een doorgewinterde crimineel zal er met dergelijke wetgeving dus voor zorgen dat geen bestand is aan te wijzen als zijnde versleuteld. Een voorzichtige burger zal daarentegen wel tegen de lamp lopen.

Het moge duidelijk zijn dat de ontsleutelplicht een sterk staaltje symboolpolitiek, een rechtsstatelijk gedrocht en niet effectief tegen de echte kwaadwillenden is. Het zou erg jammer zijn als dit de wet wordt.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *